AUG 2021

The Butterfly Defect in Diamond Greenhouse

Tijdens Beeld & Beleving toont Louisiana van Onna een installatie van haar kunstproject ‘The Butterfly Defect' in samenwerking met Naturalis en de Vlinderstichting. 

Louisiana van Onna is opgegroeid in Bergeijk, afgestudeerd van de KABK in 2019 en nu als fotografe/kunstenaar werkzaam in Den Haag. Met haar fotografie probeert ze het kleine in de natuur vast te leggen. Klimaatverandering en biodiversiteit gaan haar aan het hart; door zowel als fotograaf en onderzoeker te werk te gaan, pakt ze haar projecten diepgaand op en hoopt ze dat kijkers extra waardering krijgen voor de vergankelijkheid van de natuur.

“Het Gentiaanblauwtje is daar een goed voorbeeld van” constateert ze. “Het is een vlindertje dat afhankelijk is van de klokjesgentiaan en bossteekmieren om zich te kunnen ontwikkelen, enkel als al deze factoren aanwezig zijn in het landschap, kan ook de vlinder er zijn. Op het moment is dat nog maar in enkele natuurgebieden in Nederland, zoals de Cartierheide en de Malpie. Ze zijn makkelijk te overzien, heel klein maar zodra je ze ziet, staan ze gegrift in je geheugen door hun magische blauw.”

Deze vlinder is een icoon en ambassadeur geworden van biodiversiteit; hij staat op postzegels, straten zijn ernaar vernoemd, maar de huidige generatie lijkt deze vlinder niet eens te kennen. “Waar er ooit zo veel waren, is deze soort in de laatste 30 jaar met 93% achteruit gegaan.” Fotografie en film zijn mooie middelen om dit te onderzoeken, omdat het gaat over het letterlijk ‘vastleggen’ van zijn bestaan. Zo wordt dit project een poging om het Gentiaanblauwtje weer terug te brengen in ons collectief geheugen én onze achtertuinen. Info: www.lousianavanonna.com

Augustus 2021

   

Foto: Louisiana van Onna

 

Contact

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
Route

Tel: +31 (0)497 558589
info@cultuurhuisbergeijk.nl

Bezoek

Donderdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur

Basisschool kinderen: gratis
vrienden van Eicha: gratis
13 t/m 18 jaar: €3,00
museumkaarthouder: €3,00
volwassenen: €5,-

Tickets

Laatste nieuws