DEC 2020 - AUG 2021

Nieuws uit Bergeijk - het goede wonen 

De tentoonstelling ‘Nieuws uit Bergeyk - het goede wonen’ verwijst naar de gloriejaren 1955-1975 van De Ploeg en ’t Spectrum. Beide merken trokken de beste productontwerpers aan. Actuele ontwerpen werden in stijlvolle catalogi onder de titel ‘Nieuws uit Bergeyk’ wereldwijd verspreid. De interieurafdeling van de Bijenkorf in Amsterdam verheugde zich ieder jaar op de nieuwe collectie uit Bergeijk, ‘het eiland van goede smaak’.

Beide merken participeerden in Stichting Goed Wonen uit Amsterdam die het Nederlandse interieur van ‘wansmaak’ wilde verlossen. Licht en lucht (doorzonkamers) vroegen om een geheel andere stoffering. De internationale afzetmarkt werd bediend met de mooiste kwaliteitsstoffen van o.a. Frans Dijkmeijer en Joke Visser - Van der Heijden. Martin Visser ontwierp functionele Spectrummeubelen, zoals de iconische zit/slaapbank BR02. Lampen, spiegels en bijzettafels werden getekend door Benno Premsela, Werner Blaser en Constant Nieuwenhuijs. Tijdens de swinging sixties introduceerde Jeanne Schaap Ploegstoffen met golvende flowerpower dessins. Jonge vrouwen droegen 1-2-3-jurkjes naar ontwerp van Ulf Moritz.  

De Ploeg en ‘t Spectrum zijn tegenwoordig niet meer in Bergeijk zijn gevestigd, hoewel hun geschiedenis onlosmakelijk met het dorp blijft verbonden. Sinds 2014 voert Spectrum door samenwerking met zusteronderneming Rietveld Originals ook een groot deel van de meubelontwerpen van Gerrit Rietveld in haar collectie. Voorbeelden zijn opgenomen in de expositie.

De tentoonstelling is te zien t/m 6 december 2020 t/m 29-8-2021

 

Foto: Jetty van Wezel en Jan Biessen

Contact

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
Route

Tel: +31 (0)497 558589
info@cultuurhuisbergeijk.nl

Bezoek

Donderdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur

Basisschool kinderen: gratis
vrienden van Eicha: gratis
13 t/m 18 jaar: €1,50
museumkaarthouder: €1,50
volwassenen: €3,-

Tickets