28 september 2022

De lezing van 27 september is uitverkocht, vandaar dat deze extra avond is ingelast! Reserveren is verplicht en kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er is een maximaal aantal plaatsen.

Lidy Klein Holkenborg vertelt deze avond over twee pioniers van de Pielis, haar beide ouders. Ze betrokken in 1960 een boerderij met modelwoning op de nieuwe ontginning van de Pielis. Lidy zal tijdens de lezing dieper ingaan op het bijzondere leven van haar moeder Marie (Mary), die zich sterk maakte voor de emancipatie van de boerenvrouw.

Vanuit de Achterhoek trok het jonge boerenstel Piet en Marie Klein Holkenborg-Huethorst in 1947 de grenzen over van het vertrouwde. Ze kwamen in een wereld terecht waar ze de weg nog niet kenden; eerst in De Pals in Hapert en later in De Pielis. Er was weinig kennis en ervaring waar zij op terug konden vallen, dus hadden ze moed nodig om te experimenteren en moesten ze afzien. Twee persoonlijkheden die op een eigen manier pionierden. Begin zestiger jaren kreeg en nam Marie de ruimte om een levend voorbeeld te worden van de emancipatie van de boerin. Ze gaf ruim twintig jaar richting aan de ontwikkeling van boerinnen en plattelandsvrouwen. Twaalf jaar was ze de eerste en enige vrouw in de gemeenteraad van Bergeijk. Ze was ook actief in het algemeen bestuur van Gemeenschapswerk. Ze verbreedde haar horizon, kreeg kennissen en vrienden uit andere maatschappelijke lagen. Met deelname aan studiedagen en vaardigheidstrainingen versterkte ze haar bestuurlijke kwaliteiten. Later gaf ze met schrijven en schilderen haar creatieve talenten vrij baan. Wat bezielde haar? Schoten Piet en Marie wortel in het Kempische zand? Een van haar motto’s: “Je hoeft niet in een streek geboren te zijn om er écht van te gaan houden.”

(In het Cultuurhuis is momenteel een vitrine gewijd aan Marie Klein Holkenborg-Huethorst in het kader van het onderwerp 'Pioniers van Bergeijk')

Datum: 28 september 2022. Inloop vanaf 19.30 uur en aanvang van de lezing om 20.00 uur.
Entree €3,- inclusief koffie of thee (te betalen aan de kassa)
Adres: Domineestraat 8A, 5571 EJ Bergeijk 
Aanmelden verplicht via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Marie Klein Holkenborg-Huethorst te paard met man Piet ernaast.


Marie Klein Holkenborg-Huethorst - staand vijfde van links - behaalt haar melkdiploma.

Contact

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
Route

Tel: +31 (0)497 558589
info@cultuurhuisbergeijk.nl

Bezoek

Donderdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur

Basisschool kinderen: gratis
vrienden van Eicha: gratis
13 t/m 18 jaar: €3,00
museumkaarthouder: €3,00
volwassenen: €5,-

Tickets