31 januari 2023

Lezing 'Geschiedenis en toekomst van de wijk Jeruzalem'
Door Joost van der Sande, architect en zoon van de ontwerper van de Bergeijkse wijk Jeruzalem, Ton van der Sande.

Jeruzalem is in de volksmond een buurt van witte, betonnen naoorlogse laag- en hoogbouwwoningen. In Nederlandse steden als Nijmegen, Tilburg en Amsterdam werden zulke woningen gebouwd, maar ook in het dorp Bergeijk. Een ‘Jeruzalem’ buurt dankte zijn naam aan de witte kleur van de woningen en de platte daken, net als de woningen in de Israëlische hoofdstad.

De stedenbouwkundige plannen voor de uitbreidingswijk Jeruzalem in Bergeijk stammen van ca, 1955. De buurt is ontworpen als een homogene moderne wijk met betaalbare woningen. Het is de tijdgeest van De Ploeg, 't Spectrum, Rietveld en Ruys die mede bijgedragen heeft aan de architectonische uitstraling van deze wijk.

De Bergeijke wijk heeft in de loop der jaren een transformatie ondergaan die nog steeds gaande is. Wat zijn deze veranderingen en wat doet dat met de architectuur en stedenbouw van een buurt? Wat zijn de meer en minder zichtbare veranderingen en is iedere verandering ook een verbetering? Wat kunnen we leren van het verleden om daarmee de toekomst van een woonomgeving beter te maken?

Geschiedenis en toekomst van de wijk Jeruzalem. Een open dialoog met vragen en mogelijke antwoorden…. U bent van harte welkom.

Datum: dinsdag 31 januari.
Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
Entree € 5,- inclusief koffie/thee en museumbezoek.
Adres: Cultuurhuis Bergeijk, Domineestraat 8a 5571 EJ Bergeijk .

Aanmelden noodzakelijk. Koop uw ticket online via onze ticketpagina. Toegang tot de lezing na vertoon van uw bevestigingsmail.

Op de website vindt u ook informatie over te toegankelijkheid van het museum tijdens de wegwerkzaamheden. Parkeren kan bij de parkeerplaats aan de Domineestraat (bereikbaar via de Kerkstraat).

 

 

Contact

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
Route

Tel: +31 (0)497 558589
info@cultuurhuisbergeijk.nl

Bezoek

Donderdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur

Basisschool kinderen: gratis
vrienden van Eicha: gratis
13 t/m 18 jaar: €3,00
museumkaarthouder: €3,00
volwassenen: €5,-

Tickets