Verscholen in het bos ten westen van De Ploeg ligt het woonhuis van familie Van Daalen. Rietveld ontwierp het huis in opdracht van Roelof Van Daalen - mededirecteur van De Ploeg en ’t Spectrum. Het ontwerp dateert van 1956 en het huis werd gerealiseerd in 1958. Het interieur kent nog veel authentieke Rietveld-elementen waaronder slaapkamermeubels, inbouwkasten, vloerbedekking in streeppatroon en een keukenblok met terugwijkende laatjes. Terugkerend detail is het kubusvormige doorzichtige handgreepje. De overige inrichting dateert uit de tijd dat ’t Spectrum bekende designklassiekers voortbracht. 

Woonhuis Van Daalen is ook een treffend voorbeeld van hoe Rietveld de scherpe begrenzing tussen interieur en exterieur wist op te heffen. Door smalle stroken glas tussen dak en muur wordt het contact met buiten geoptimaliseerd. Elke slaapkamer beschikt over een eigen buitendeur, wat de kinderen een enorm vrijheidsgevoel verschafte. Maar vooral bieden de grote vierkante vensters van de living een prachtig uitzicht op de door Mien Ruys ontworpen tuin.

Je kunt het woonhuis bezoeken als onderdeel van een rondleiding met gids.

Foto: Jan Biessen

Contact

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
Route

Tel: +31 (0)497 558589
info@cultuurhuisbergeijk.nl

Bezoek

Donderdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur

Basisschool kinderen: gratis
vrienden van Eicha: gratis
13 t/m 18 jaar: €1,50
museumkaarthouder: €1,50
volwassenen: €3,-

Tickets