In onze collectie vind je een bronzen hielbijl uit Oerle van een paar duizend jaar oud. De herkomst van het gebruikte koper in het brons (een legering van tin en koper) is vaak onbekend. Waar is het ooit gewonnen?

 
 

Onlangs is er vanuit de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) een nieuw project over ‘Bronstijd loodisotopen’ in Nederland en Vlaanderen gestart. Men wil achterhalen waar het kopererts van bronzen voorwerpen is ‘gemijnd’. Hiervoor is ook de hielbijl uit Oerle onderzocht. Van dit type zijn er in Zuid-Nederland circa 30 bekend. Inmiddels is er een klein boorslijpmonster afgenomen om de loodisotopen die in het brons zitten, te kunnen meten.

In totaal gaat men 150 bronstijdvoorwerpen onderzoeken om zo inzicht te krijgen in hoe de uitwisselingsnetwerken waren in Nederland gedurende de bronstijd. Aan het project doen twee universiteiten mee, drie grote musea (Rijksmuseum van Oudheden, Drents Museum en Limburg Museum) en lokale musea zoals Cultuurhuis Bergeijk. De monsters worden bij de Vrije Universiteit van Amsterdam geanalyseerd. Zodra de onderzoeksresultaten binnen zijn, volgt een update!

 
 
 
 
Foto's: Liesbeth Theunissen RCE
 

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Contact

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
Route

Tel: +31 (0)497 558589
info@cultuurhuisbergeijk.nl

Bezoek

Donderdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur

Basisschool kinderen: gratis
vrienden van Eicha: gratis
13 t/m 18 jaar: €3,00
museumkaarthouder: €3,00
volwassenen: €5,-

Tickets