Wist je dat het Cultuurhuis Bergeijk in een voormalige teutenboerderij uit de 18e eeuw is gevestigd? Dit is een rijksmonument en tijdens het weekend van open monumentendag gratis te bezoeken! Onze vrijwilligers heten je op 9 en 10 september graag welkom, onze deuren staan voor je open.

 Ontdek het pionersverhaalverhaal van de teuten in Cultuurhuis Bergeijk! Het verhaal van de teuten is bijzonder en kenmerkt de ondernemende geest van Bergeijk. Zou de aanwezigheid van de vele metaalbedrijven hier iets te maken hebben met de koperteuten die van de 17-19e eeuw naar het oosten trokken? In Denemarken hadden deze ketelbuters zelfs het alleenrecht op koperhandel met goedkeuring van de Deense koning Christiaan. En ooit stilgestaan bij het idee dat Bergeijkse haarteuten mensenhaar verhandelden dat verwerkt werd in poppen en in pruiken waarmee het Franse Hof furore maakte? Haarteuten Wijnen & Heesters vestigden zich in de 19e eeuw in New York op een steenworp afstand van het theaterdistrict, waar men toneelpruiken nodig had.

 Nieuwsgierig geworden? We zijn tijdens monumentendag geopend van 13:00-17:00 uur en gratis toegankelijk voor alle Bergeijkse medepioniers :-)

https://www.openmonumentendag.nl

 
 

Haarteut Peter Wijnen. Foto: © Fam. Christensen - Wijnen

 
 

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Contact

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
Route

Tel: +31 (0)497 558589
info@cultuurhuisbergeijk.nl

Bezoek

Donderdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur

Basisschool kinderen: gratis
vrienden van Eicha: gratis
13 t/m 18 jaar: €1,50
museumkaarthouder: €1,50
volwassenen: €3,-

Tickets