ACTUELE EXPO

Pioniers in Bergeijk

De bijzondere pioniersgeest van Bergeijk vormt de spil van veel verhalen en exposities die Cultuurhuis Bergeijk presenteert. Met de nieuwe presentatie ‘Pioniers in Bergeijk’ op de bovenverdieping worden een aantal sprekende voorbeelden uitgelicht. Mensen die zich op een bepaalde manier hebben ingezet of als een rolmodel dienen.

Een fascinerende vrouw met zo’n pioniersrol is Mary Klein Holkenborg-Huethorst, boerin van de Pielis. Zij betrok eind jaren ’50 van de vorige eeuw met haar man Piet de voorlichtingswoning van landbouwontginning De Witrijt. Behalve dat ze meewerkte op het boerenbedrijf, ontving ze huishoudscholen, streekverbeteringscommissies en boerinnenbonden. Deze groepen kwamen kijken hoe het huishouden van zo’n landbouwpionier aansloot op de moderne levenswijze. Het huis stond vol interieurproducten van ’t Spectrum, Gispen, Tomado en Brabantia. Mary was een voorbeeld op gebied van vrouwenemancipatie. Als voorzitter van de KVO Weebosch gaf ze o.a. lezingen over voorbehoedsmiddelen. Ze was lid van Streekorgaan Kempenland en nam namens de KVP als eerste boerenvrouw zitting in de gemeenteraad.

Mary wordt in de presentatie terzijde gestaan door de archeoloog Gerrit Beex en de neven Norbertus en Jan Panken, die connecties met belangrijke oudheidkundige organisaties onderhielden. Deze pionierende heren hebben met hun opgravingen en bevindingen Bergeijk op de kaart gezet. Van Brussel tot Leiden: in grote historische musea tref je hun vondsten aan. Ook in het Cultuurhuis zijn enkele door hen gevonden objecten te bekijken. Het doortastende karakter van Gerrit Beex bleek dit jaar nog, toen hem postuum een militaire onderscheiding werd toegekend als oprichter en commandant van de partizanenbeweging in Hoogeloon.

Deze presentatie loopt t/m maart 2023 

Mary Klein-Holkenborg-Huethorst te paard met man Piet ernaast (foto familiearchief)

Contact

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
Route

Tel: +31 (0)497 558589
info@cultuurhuisbergeijk.nl

Bezoek

Donderdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur

Basisschool kinderen: gratis
vrienden van Eicha: gratis
13 t/m 18 jaar: €1,50
museumkaarthouder: €1,50
volwassenen: €3,-

Tickets