ACTUELE EXPO 

Oog voor Ploegstoffen

Hoge kwaliteit, verfijnde dessins, prachtige kleurcombinaties… Voor velen zijn Ploegstoffen een begrip als het gaat om hoogwaardig textielontwerp. 100 jaar geleden start Weverij De Ploeg in Bergeijk met de handel in en productie van textiel. Met Piet Blijenburg (1896-1968) - pacifist, dienstweigeraar, geheelonthouder en lid van de bond voor Religieuze Anarcho-Communisten – haalt men een verkoopwonder in huis. Hij trekt bekende ontwerpers aan en staat aan de wieg van een idealistisch fabrieksconcept.

Internationaal
Gestart met huishoudtextiel van graslinnen breidt De Ploeg haar collectie uit met lampenkappen, meubelstoffen, gordijnenstoffen en kledingstoffen. Vanaf de jaren vijftig maakt het merk een internationale vlucht. Door de Bijenkorf in Amsterdam wordt reikhalzend naar de nieuwe collecties uitgekeken. Het kantoor van de VN in New York wordt met Ploegtextiel gestoffeerd. In 2007 vertrekt De Ploeg uit Bergeijk en maakt het een doorstart in Aarle-Rixtel in ‘nieuwe stijl’. 

Historie én innovatie
De tentoonstelling ‘Oog voor Ploegstoffen’ neemt je mee door de tijd. Zolders van de plaatselijke bewoners zijn afgestruind; jurkjes en tal van oude stalenboeken en gordijnen verzameld. Uniek is een serie nooit getoonde dessinontwerpen van Frits Wichard. Van vooroorlogse ruitjes en geweven dobbystoffen gaan we via de swinging sixties naar het hedendaagse textielontwerp van de huidige Ploeg. Een schat aan historie én eigentijdse innovatie. Uit bewaard gebleven teksten is de bijzondere bedrijfsfilosofie te proeven. Nog altijd modern en een voorbeeld van goede smaak en visie.

Te zien van 13 april t/m eind september 2023

Contact

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
Route

Tel: +31 (0)497 558589
info@cultuurhuisbergeijk.nl

Bezoek

Donderdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur

Basisschool kinderen: gratis
vrienden van Eicha: gratis
13 t/m 18 jaar: €1,50
museumkaarthouder: €1,50
volwassenen: €3,-

Tickets