FLOWers, bloemen en planten – Tentoonstelling is verlengd t/m zondag 22 november

Alweer de tweede wisseltentoonstelling in het Cultuurhuis Bergeijk. Na de succesvolle tentoonstelling met het werk van Jean Franken (1906 – 1989), de Bergeijkse beeldhouwer, van beroep kleermaker, zijn vanaf zondag 4 oktober een vijventwintigtal hedendaagse kunstenaars uit de regio aan de beurt. Was het werk van Franken vooral vakmanschap in met name eikenhout en een ingetogen kleurenpalet in zijn tekeningen en schilderijen, nu een oase van kleuren en vormen.

De aanleiding voor deze tentoonstelling is eigenlijk de platte organisatie van de BKV (Bergeijkse Kunstenaars Vereniging), waarin de leden een actieve rol vervullen om jaarlijks een activiteit te organiseren of er aan deel te nemen. Vorig jaar oktober was er de tentoonstelling naar aanleiding van het thema ‘stadspoorten‘ (1469 – 2019 Bergeijk 550 jaar stadsrechten), waaruit voort is gekomen dat “d’n Eyckel van Bergeijk” momenteel fier staat te pronken tussen de hoge bomen in het Brouwersbos.
Dit jaar heeft Wilhelmien van Dijk-Knapen het plan op gevat voor een tentoonstelling aan de hand van het thema: FLOWers, bloemen en planten. Al veel eerder dit jaar in maart wilde ze daarvoor een lezing verzorgen ‘Bloemen in de kunst door de eeuwen heen’ om van daaruit kunstenaars te stimuleren creatief uit hun bloembol te gaan. Daarbij werd ze ook geïnspireerd door de tuinen van Mien Ruys o.a. in het Ploegpark. Door de Corona heeft ze dat uit moeten stellen tot 17 september jongstleden. De uitnodiging aan kunstenaars uit de regio heeft natuurlijk al eerder plaats gevonden om ze de tijd te geven het werk uit te voeren.

De kunstenaars hebben zich uit kunnen leven, zowel tweedimensionaal, als driedimensionaal, veelal schilderend: groots, kleurrijk, minutieus, van figuratief naar geabstraheerd, van fotorealistisch tot  een veld of vlak vol kleuren, soms over-herkenbaar, soms ‘even goed kijken met de ogen half dichtgeknepen’. Maar er zijn ook echte beeldhouwers en beeldbouwers bezig geweest in hout, keramiek, marmer, glas, heel fijntjes of iets grover, geluisterd naar het materiaal, waarin ze werkten.

Het Cultuurhuis Bergeijk is gehuisvest aan de Domineestraat in het voormalige Teutenhuis. Het werkt samen met andere organisaties om het rijke culturele en cultuurhistorische aanbod van Bergeijk en omstreken beter zichtbaar en toegankelijk te maken. Het Cultuurhuis verbindt. Het Eichamuseum woont er en de Heemkundekring Bergeijk vertelt er het verhaal van de Teuten. Verder is er het restauratie-atelier en zijn er wisseltentoonstellingen, zoals binnenkort deze: ‘FLOWers, bloemen en planten’, waardoor een vijventwintigtal kunstenaars op een of andere manier met elkaar verbonden worden, ook al is het fysiek op anderhalve meter afstand. Nabij het Cultuurhuis ligt de prachtige beelden- en bloementuin met het Glazen Paviljoen, waar een groot gedeelte van het ruimtelijk werk van deze tentoonstelling te zien is. Daarnaast gaat het verbindend borduurproject van Liesbeth Leijtens en Loes Smolders ‘naadloos’ over in de tentoonstelling aan de hand van het thema ‘FLOWers, bloemen en planten’: blijf in FLOW of beweging en constante verbinding ondanks of dankzij de Coronatijd.
Ook zijn er een negental roll-up-banners te zien over het werk van Mien Ruys o.a. in relatie tot Bergeijk. De tuinen zijn het levenswerk van Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw.

De tentoonstelling is van zondag 4 oktober tot en met zondag 1 november (verlengd tot en met 22 november). U bent van harte welkom. Er is geen officiële opening van de tentoonstelling in het Cultuurhuis Bergeijk om de RIVM-regels te kunnen waarborgen. Het is geopend donderdag, vrijdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Alle informatie, ook om eventueel te reserveren, is te vinden op www.cultuurhuisbergeijk.nl.

Foto: Jan Biessen

Foto: Jan BiessenFoto: Jan BiessenFoto: Jan BiessenFoto: Jan BiessenFoto: Jan Biessen